Vægttab

 

 Måske lige i overkanten.

Vægttab handler om at få brugt nogle kalorier, helst i form af at få forbrændt noget fedt.  Spisevanerne er vigtige. Motionen ligeså.

Hvis et varigt vægttab er dit primære mål, så kan moderat motion anbefales i kombination med kostændring. Mht. motionen, så vil cykling og svømning være godt for de fleste. Undgå at forcere. Så mister du lysten og bliver øm og træt. Start forsigtigt og lyt til kroppens svar. Hen ad vejen kan du langsomt øge indsatsen. Skriv gerne ned i en bog: dato – hvor langt på cykel – hvilken belastning – hvor lang tid. Det er en klar fordel, hvis du har en ven, som du kan træne sammen med – det øger motivationen. Når du træner, så tag en flaske vand med og drik lidt undervejs. Hvis du bliver svimmel eller på anden måde utilpas eller får smerter, så hold inde! Hvis du ved, at du har hjerteproblemer, så snak med din læge først.

Kostændringen skal rette sig mod at reducere kraftigt på animalsk fedt (fedt fra pattedyr.) Lidt fedt skal man have, men mange får alt for meget. Brug planteolier til madlavning. Rapsolie er godt. Suppler eventuelt med fiskeolie, gerne som kapsler. Derudover skal man indtage mindre sukker og hvidt brød. Spis rugbrød og fuldkornsbrød. Nødder er OK. Der går en masse historier om chokolade og marcipan. Pas på!! Mandlerne fra marcipanen er OK, men der er meget sukker i også. Enkelte chokolader med højt kakaoindhold og uden tilsatte fedtstoffer er OK. Denne type chokolade er ret dyr. Suppler med relativt mere protein. Mager hytteost er ret ideelt. Kyllingekød og magert kalvekød er fint. Fisk er fint.

Og så er det rigtig godt med en masse grøntsager. Æbler, gulerødder, hvidkål, broccoli osv. Ned med det!

Når du er inviteret ud, så skær det synlige fedt fra. Det handler om at spise rigtigt. Og en smule mindre. Hvis man blot spiser meget mindre, så taber man sig, men desværre er det blandt andet på bekostning af muskelmasse, hvilket ikke er godt. Tag en tur til lægen og få målt kolesteroltallene LDL og HDL samt triglycerider. Efter 3-6 måneder med den nye livsstil, kan du få tallene tjekket igen. Det sidste handler ikke så meget om vægttab, men om dit helbred. Det har været diskuteret meget, hvilken værdi man kan tillægge kolesteroltallene. Hvis de er markant forhøjede, er der enighed om, at det er skadeligt for helbreddet. Hvorvidt man skal spise kolesterolsænkende medicin, er kontroversielt. Man skal huske, at en medicin ofte også har sideeffekter. Det bedste er kostregulering og motion. Så kommer vægttabet også. Det tager tid. Det vanskelige er at holde fast i den ny livsstil. Husk at alkohol er ganske energirigt.

Hvilke parametre skal man tjekke? Tja, vægten målt under identiske konditioner (f.eks. om morgenen efter toiletbesøget.) Desuden kan man jo holde øje med, om livremmen efterhånden kan spændes lidt længere ind.